0
0

No products in the cart.

[:el]

Τι είναι χοληστερίνη;

Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των λιπιδίων. Είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Σε τι χρησιμεύει η χοληστερίνη:

  • Είναι βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και είναι απαραίτητη για να ρυθμιστεί σωστά η διαπερατότητα της μεμβράνης.
  • Είναι δομικό συστατικό αρκετών ορμονών (ανδρογόνα, οιστρογόνα, κορτιζόλη, κορτικοστερόνη, αλδοστερόνη κλπ)
  • Στην παραγωγή της βιταμίνης D
  • Στην παραγωγή χολικών οξέων, που βοηθούν στην πέψη των λιπών
  • Στον μεταβολισμό των λιποδιαλυτών βιταμινών

Πότε είναι βλαβερή η χοληστερίνη;

HbA1cΠαρόλο που η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, υψηλά επίπεδά της στο αίμα συνδέονται με βλάβες των αγγείων και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μερικές φορές, ο οργανισμός μας παράγει περισσότερη χοληστερίνη από όση χρειάζεται και αυτή η περίσσεια κυκλοφορεί στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν θρόμβωση των αιμοφόρων αγγείων και να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο οργανισμός μας μπορεί να παράγει πολλή χοληστερίνη όταν τρώμε πολλά κορεσμένα λίπη – το είδος του λίπους που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Εκτός από τη χοληστερίνη που παράγεται στο ήπαρ, ένα μικρό ποσοστό της χοληστερίνης που υπάρχει στον οργανισμό μας προέρχεται από τα τρόφιμα που τρώμε. Μόνο ζωικές τροφές, όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν χοληστερίνη. Φυτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά δεν περιέχουν χοληστερίνη. Το 75% της χοληστερίνης παράγεται στον οργανισμό μας, κυρίως στο ήπαρ και το 25% προσλαμβάνεται με τις τροφές.

Ποια είδη χοληστερίνης υπάρχουν;

Η χοληστερίνη υπάρχει στο αίμα σε σύμπλοκα, τις λιποπρωτεΐνες. Υπάρχουν διάφορα είδη χοληστερίνης, που δεν είναι όλα επιβλαβή. Τα βασικά είναι:

  • Η LDL χοληστερίνη, που είναι βλαβερή, μεταφέρει τη χοληστερίνη από το ήπαρ στα κύτταρα. Όταν είναι αυξημένη είναι πιθανό να προκαλέσει απόφραξη των αγγείων, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Η HDL χοληστερίνη είναι ωφέλιμη, αφού απομακρύνει την LDL χοληστερίνη από τα τοιχώματα των αγγείων και τη μεταφέρει στο συκώτι από όπου αποβάλλεται με τη χολή. Έτσι, ελαττώνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Άτομα με υψηλά επίπεδα HDL χοληστερίνης έχουν χαμηλό κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης

Ενήλικες
Ολική χοληστερίνη LDL-χοληστερίνη HDL-χοληστερίνη
<170 Επιθυμητή <100 Ιδανική >=60 Επιθυμητή
100-129 Σχεδόν φυσιολογική <40 Χαμηλή
130-159 Οριακά υψηλή
160-189 Υψηλή
>=190 Πολύ υψηλή
Παιδιά
Ολική χοληστερίνη LDL-χοληστερίνη HDL-χοληστερίνη
<170 Επιθυμητή <110 Επιθυμητή >40 Επιθυμητή
170-200 Οριακά υψηλή 110-130 Οριακά υψηλή
>200 Υψηλή >130 Υψηλή <35 Χαμηλή

Παράγοντες που ανεβάζουν τη χοληστερίνη

  1. Παχυσαρκία
  2. Διατροφή
  3. Αλκοόλ
  4. Κάπνισμα
  5. Έλλειψη γυμναστικής
  6. Κληρονομικότητα

 

Πηγή: https://www.mikroviologos.gr/arthra/cholesterol[:]