0
0

No products in the cart.

[:el]

Βότανα & αδυνάτισμα : Μορίνγκα (Moringa oleifera)

Το Moringa oleifera ή μορίνγκα, είναι ένα δέντρο που φυτρώνει στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, στη βόρεια Ινδία, αλλά καλλιεργείται σε όλη την Κεντρική και Νότια Αμερική και την Αφρική, λόγω της ευκολίας του να μεγαλώνει σε τροπικές και υπο-τροπικές περιοχές. Όλα τα μέρη του  φυτού (φύλλα, φλοιός, λουλούδια, φρούτα, σπόροι και ρίζα) χρησιμοποιούνται για να τη δημιουργία φαρμάκων. Συγκεκριμένοι χρησιμοποιούταν από τους Ινδούς ως φάρμακο ξεκινώντας πριν από περίπου 5.000 χρόνια, αλλά και από τους αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους και τους Αιγύπτιους.

Γιατί είναι ευρέως γνωστό?Σχετική εικόνα

Σύμφωνα με έρευνες, τα φύλλα του δέντρου Moringa περιέχουν 46 είδη αντιοξειδωτικών, χαρακτηρίζονται από τα υψηλά επίπεδα σε βιταμίνη C (ένα από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά).Επιπλέον, περιέχουν 18 αμινοξέα και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες μπορεί εύκολα να ανταγωνιστεί εκείνη του κρέατος, καθιστώντας το εξαιρετική πηγή για χορτοφάγους και vegans. Η πρωτεΐνη απαιτείται για την οικοδόμηση των μυών, των χόνδρων, των οστών, του δέρματος και του αίματος, και είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή ενζύμων και ορμονών.

Λόγω των ιχνοστοιχείων που περιέχει η σκόνη του φυτού, μπορεί να συμβάλλει στη  βελτίωση της πέψης και της διάθεσης, την τόνωση του ανοσοποιητικού, ενώ χάρη στα υψηλά επίπεδα σε φυτικές ίνες και τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά και θερμίδες, συνδράμει στην απώλεια βάρους.

Αυξημένη είναι και η συγκέντρωση σε βιταμίνη Ε, που ως γνωστό είναι πολύ σημαντική για την υγιή εμφάνιση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος B. Οι βιτάμίνες Β είναι θεμιτές για τις γυναίκες, διότι αποτρέπουν την κόπωση και ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφάλου. Παράλληλα, αν συνδυαστούν με άλλες βιταμίνες μετατρέπουν τις θερμίδες σε ενέργεια και ενισχύουν τον μεταβολισμό.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία ως συστατικό για την ενίσχυση της δράσεις του μεταβολισμού και την αύξηση των κάυσεων του οργανισμού.

 

Μορίνγκα: το θαύμα της ευεξίας

 

Γράφει :
Νικολέτα Χατζηπαπά
Msc Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
AUTh PhD Candidate[:]