[:el]
Το Garcinia cambogia είναι ένα τροπικό φρούτο σε μέγεθος ενός πορτοκαλιού και εξωτερικά μοιάζει με κολοκύθα. Προέρχεται από τη νοτιοδυτική Ινδία, τη Μιανμάρ και την Ινδονησία. Ηταν γνωστό για τη χρήση του σαν μπαχαρικό με καυτερή αίσθηση και χρησιμοποιούνταν για ανακούφιση προβλημάτων του πεπτικού συστήματος.
Κατά τη δεκατετία του 70′ ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μία ουσία την HCA (υδροξυκιτρικό οξύ), ποτ βρίσκεται στη φλούδα του φρούτου. Με μεγάλη έκπληξη και ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έδειξαν ότι η HCA επεμβαίνει διακόπτωντας την δράση ενός ενζύμου (κιτρική λυάση) , που έιναι υπεύθυνο για τη μετατροπή των σακχάρων της τροφής σε λιπαρά. Χρησιμοποιείται δηλάδη από τον οργανισμό μας για τη δημιουργία λίπους. Περαιτέρω μελέτες επιβεβαίωσαν τη σχέση της HCA με την απώλεια σωματικού βάρους και υγιή επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, ενώ παράλληλα αναδέιχθηκε μια επιπλέον δράση.
Παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς που έπαιρναν HCA είχαν εμφανώς μειωμένη αίσθηση της πείνας και όρεξη για φαγητό σε σχέση με αυτούς που δεν τους χορηγούνταν η ουσία. Αυτό οφειλόταν στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
Οι κλινικές μελέτες απέδειξαν ότι είναι ασφαλής η κατανάλωση του εκχυλίσματος του garcinia cambogia από το στόμα.
Σύμφωνα με τα παραπάνω η χρήση συμπληρώματος διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα είναι σίγουρα ευεργετική κατά τη περιόδο προσπάθειας απώλειας βάρους – δίαιτας.
Γράφει :
Νικολέτα Χατζηπαπά
Msc Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
PhD Candidate[:]