0
0

No products in the cart.

[:el] 

Η πανδημία COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως, με περισσότερα από 62,26 εκατομμύρια άτομα να έχουν μολυνθεί. Με την ταχεία εξάπλωση του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου coronavirus 2 (SARS-CoV-2), είναι ζωτικής σημασίας να καθοριστούν τρόποι πρόληψης της μόλυνσης από τον ιό.

Το ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει από παθογόνους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων ιών, βακτηρίων, μυκήτων και παρασίτων.

Για να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα  εξωτερικών μολύνσεων, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξελιχθεί ώστε να περιλαμβάνει πολλούς εξειδικευμένους τύπους κυττάρων που επικοινωνούν και συνεργάζονται για την καταπολέμηση λοιμώξεων.

Δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτελεί τόσο σημαντικό ρόλο και χρειάζεται επαρκή θρεπτικά συστατικά καθημερινά. Αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων. Μία ομάδα έρευνας  στη Σχολή Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Υγείας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, διερεύνησε τον ρόλο της διατροφής στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση της μόλυνσης από COVID-19.

“Η καλή διατροφή παρέχει ένα περιβάλλον όπου το ανοσοποιητικό σύστημα
μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα και κατάλληλα στη μόλυνση.”

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition, Prevention & Health υπογραμμίζει τη σημασία της διατροφής στην ενίσχυση της ικανότητας του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τη μόλυνση.

Το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύνθετο δίκτυο κυττάρων και πρωτεϊνών, που υπερασπίζεται τον οργανισμό από κάθε μόλυνση που τον απειλεί. Διατηρεί ένα αρχείο για κάθε παθογόνο μικροοργανισμό που έχει αντιμςετωπίσει, για να το αναγνωρίσει και να το σκοτώσει εάν εισέλθει ξανά στο σώμα. Η ανοσολογική μνήμη  είναι η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει γρήγορα ένα αντιγόνο που είχε προηγουμένως αντιμετωπίσει.

Πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να αλλάξουν την ανοσολογική απόκριση του σώματος. Η γήρανση μπορεί να συνδεθεί με την απώλεια ικανότητας του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζεται ανοσοενισχυτική.

Ένας παράγοντας που σχετίζεται με την ανοσοαπόκριση είναι η μείωση των ανοσοκυττάρων από τον μυελό των οστών, από όπου προέρχονται αυτά τα κύτταρα. Όλες αυτές οι διαδικασίες που συμβαίνουν σε άτομα τρίτης ηλικίας , θα μπορούσαν να προδιαθέσουν στους ηλικιωμένους σε πιο σοβαρή εκδήλωση του COVID-19.

Η παχυσαρκία συνδέεται επίσης με μειωμένη ανοσοαπόκριση. Συνήθως, τα παχύσαρκα άτομα παρουσιάζουν διαταραχές στη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού. Έχουν επίσης μειωμένη παραγωγή αντισωμάτων και ιντερφερόνης-γάμμα (IFN-y). Αυτό τους προδιαθέτει να αναπτύξουν σοβαρό COVID-19.

Ο ρόλος της διατροφής

Το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί συνεχώς, αλλά συγκεκριμένα κύτταρα ενεργοποιούνται από την παρουσία παθογόνων. Η ενεργοποίηση οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ζήτησης του ανοσοποιητικού συστήματος για υποστρώματα που παράγουν ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων λιπαρών οξέων, γλυκόζης και αμινοξέων.

 

Μερικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α και D, είναι άμεσοι ρυθμιστές της γονιδιακής έκφρασης στα ανοσοκύτταρα. Παίζουν βασικούς ρόλους στην ωρίμανση, διαφοροποίηση και ανταπόκριση των ανοσοκυττάρων.

Τα αντιοξειδωτικά διαδραματίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στην προστασία του σώματος από το οξειδωτικό στρες. Οι κλασικές αντιοξειδωτικές βιταμίνες περιλαμβάνουν βιταμίνη C και Ε, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών ενζύμων όπως καταλάση, υπεροξειδάση γλουταθειόνης και δισμουτάση υπεροξειδίου.

Ως εκ τούτου, η διατήρηση του σώματος σε καλή τροφή είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού. Η καλή διατροφή παρέχει ένα περιβάλλον όπου το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα και κατάλληλα στη μόλυνση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών κάνει το σώμα και το ανοσοποιητικό σύστημα να μην μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.

Με λίγα λόγια, οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και αν ένα άτομο μολυνθεί, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος μπορεί εύκολα να καταπολεμήσει το παθογόνο, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών.

Η βιταμίνη Α, Β6, φολικό οξύ, C, D και E, συμπεριλαμβανομένων ιχνοστοιχείων όπως ψευδάργυρος, χαλκός, σίδηρος και σελήνιο, έχει αποδειχθεί ότι παίζει βασικούς ρόλους στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων.

Προσαρμογή: Νικολέτα Χατζηπαπά 

Written: Angela Betsaida B. Laguipo

 

 

 [:]

Related News