0
0

No products in the cart.

[:el]Το MSM ή μεθυλοσουλφονυλμεθάνιο (Methylsulfonylmethane) είναι μια φυσική διατροφική μορφή οργανικού θείου.

Τι είναι το MSM;

Δεν πρόκειται για βιταμίνη αλλά για ένα υδατοδιαλυτό μέταλλο, που υπάρχει φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό και που είναι πολύ σημαντικό για τις λειτουργίες των κυττάρων.

To MSM παρέχει το σώμα οργανικό θείο (sulphur), ένα σημαντικό στοιχείο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, που ενισχύει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες βοηθώντας παράλληλα, στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών.

Στο ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιείται για τη παραγωγή θειούχων αμινοξέων, κολλαγόνου και δισουλφιδικών δεσμών. Περίπου το ήμισυ του συνολικού θείου του σώματός συγκεντρώνεται στους μύες, το δέρμα και τα οστά.

Το MSM υπάρχει φυσικά σε διάφορα τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά, τα λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο), το κρέας και τα θαλασσινά, ωστόσο καταστρέφεται εύκολα κατά την επεξεργασία των τροφίμων, όπως επίσης κατά το βράσιμο ή το μαγείρεμα.

Συμπληρώματα διατροφής με MSM

Οι διατροφικές πηγές σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκούν για τη κάλυψη των αναγκών σε MSM. Τα συμπληρώματα διατροφής με MSM σε μορφή κάψουλας, ταμπλέτας ή σκόνης μπορούν να συνεισφέρουν στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής στην αναπλήρωση των αποθεμάτων του οργανικού θείου στον οργανισμό.

Στα συμπληρώματα διατροφής η πηγή του MSM είναι η λιγνίνες των κωνοφόρων και ιδιαίτερα του πεύκου και της βελανιδιάς. Πρόκειται για συστατικά που έχουν παρόμοια δομή με τη κυτταρίνη, και που υπάρχουν φυσικά στα κυτταρικά τοιχώματα του ξύλου.

Η ταυτόχρονη λήψη βιταμίνης C και βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα της βιοτίνης, βοηθούν σημαντικά την απορρόφηση του MSM.

Ιδιότητες και οφέλη

Έρευνες δείχνουν ότι τα μόρια του θείου που περιέχει το MSM ενισχύουν τη διαπερατότητα των κυτταρικών μεμβρανών, καθιστώντας την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, των βιταμινών και ανόργανων στοιχείων στο έντερο πιο αποτελεσματική με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.

Αρθρώσεις

To MSM είναι ιδιαίτερα επιβοηθητικό για την υγεία των αρθρώσεων, και την αρθρίτιδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα MSM στον οργανισμό τους. Το MSM:

  • Λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης του, το βοηθά στη μείωση των δεικτών που σχετίζονται με τη φλεγμονή και αυξάνει τη δράση της κορτιζόλης. Η αντιφλεγμονώδης δράση του ενισχύεται όταν συνδιάζεται με το βότανο boswellia.
  • Συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη των κοινών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης του πόνου στις αρθρώσεις και στη δυσκαμψία.
  • Όταν συνδυάζεται με γλυκοζαμίνη, θειική χονδροϊτίνη και κολλαγόνο, ενισχύει περαιτέρω την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και συμβάλλει στην υγεία του και στην ελαστικότητα χόνδρου.
  • Συμβάλλει στη μείωση των χρόνιων πόνων διαφόρων τύπων, κυρίως της οστεοαρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ινομυαλγίας, των πόνων της πλάτης και του αυχένα, των πονοκεφάλων, των ημικρανιών, των μυϊκών πόνων, του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα και άλλων τραυμάτων που προκαλούνται από αθλητικές δραστηριότητες.
  • Είναι κατάλληλο για άθλητές, άτομα που καταπονούν τις αρθρώσεις τους αλλά και για που υποφέρουν από οίδημα και πόνο σχετιζόμενα με την ηλικία.

Μαλλιά, δέρμα και νύχια

Το MSM είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωτικότητας των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών, χάρη στη πλούσια περιεκτικότητα του σε θείο.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει συμπληρωματικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση ορισμένων διαταραχών του δέρματος, όπως η ακμή, η ψωρίαση, το έκζεμα, η δερματίτιδα και η πιτυρίδα.

Σε συνδιασμό με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και με αμινοξέα όπως η μεθειονίνη το MSM μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της τριχόπτωσης και στην ενίσχυση της κερατίνης της τρίχας.

Aθλητές

Το MSM έχει την ιδιότητα να μειώνει το οξειδωτικό στρες που προκαλείται κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης σε αθλήματα αντοχής, και κατά συνέπεια τον μυϊκό κάματο.

Η MSM διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό συμβάλλει στην εξάλειψη των καταλοίπων επιταχύνοντας τις διαδικασίες αποκατάστασης μετά από τραυματισμούς.

Στους αθλητές δρα ως φυσικό ανοσοπροσταυτευτικό, αναλγητικό και υποβοηθητικό των μυών. Βοηθά την παραγωγή ενέργειας, αυξάνει την ροή του αίματος, και καταπολεμά τη χρόνια κόπωση και τη μυϊκή καταπόνηση.

Δοσολογία

Δεν έχει οριστεί συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία για το MSM. Η θεραπευτική δοσολογία κυμαίνεται από 2000-6000 mg για τα συμπληρώματα διατροφής σε μορφή ταμπλέτας ή κάψουλας. Για τη σκόνη MSM η προτεινόμενη δοσολογία είναι 1 κ.γλυκού ημερησίως. Για τη μείωση του μυϊκού κάματου των αθλητών συστήνεται η λήψη 50 mg/kg για 10 ημέρες. Η λήψη του MSM για 12 εβδομάδες θεωρείται ασφαλής, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα για την μακροχρόνια χρήση.

Αντενδείξεις – Παρενέργειες

Η υπερβολική πρόσληψη MSM μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, διάρροια, κόπωση και πονοκέφαλο. Επίσης δεν θα πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, όπως επίσης και από παιδιά. Άτομα με ιστορικό νεφρολίθιασεων ή πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια θα πρέπει να αποφύγουν τη λήψη MSM. Τα άτομα με κιρσούς και χρόνια φλεβική ανεπάρκεια θα πρέπει να αποφεύγουν τη τοπική εφαρμογή κρεμών και gel με MSM.

 

Πηγή : https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/el/item/298-msm-mia-fysikh-phgh-organikou-ueiou-gia-tis-arurwsies.html[:]