0
0

No products in the cart.

[:el]

Προβιοτικά & αδυνάτισμα

προβιοτικά είναι ζωντανοί μη παθογόνοι μικροοργανισμοί, που έχουν ευεργετικές ιδότητες στον άνθρωπο (ξενιστή), προστατεύοντας την υγεία της εντερικής χλωρίδας.

Εισέρχονται στο σώμα μας και μέσω της τροφής καθώς έιναι ανθεκτικά στα οξέα του στομάχου και στη συνέχεια δημιουργούν αποικίες στο γαστρεντερικό σωλήνα. Τα προβιοτικά εμποδίζουν να αναπτυχθούν παθογόνα μικρόβια τα οποία όταν βρουν την ευκαιρία επιτίθενται και μολύνουν τα διάφορα όργανα του σώματος,  ενώ βοηθούν στη διάσπαση των πρωτεϊνών και των λιπών στο πεπτικό σύστημα κάτι που βοηθά στην πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Προβιοτικά είναι οι γαλακτοβάκιλλοι (Ladobacillus) με πάνω από 125 είδη. Πήραν το όνομά τους από τη διαδικασία ζύμωσης που προκαλούν δημιουργώντας γαλακτικό οξύ. Στη βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιούνται ευρέως για την παρασκευή γιαουρτιού, τυριών, ακόμη και αλκοολούχων ποτών όπως η μπύρα.

Σχετική εικόνα

Ανάμεσα στις κύριες δράσεις των προβιοτικών είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, γαλακτικό οξύ το οποίο σχηματίζει ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια του κολπικού επιθηλίου –Lactobacillus paracasei-. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελυταίος παίζει σημαντικό ρόλο και σην αποσύνθεση των Υδατανθράκων.
Μερικοί γαλακτοβάκιλλοι παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου (το γνωστό οξυζενέ) και σ’ αυτές τις όξινες συνθήκες τα παθογόνα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Προστατεύουν επίσης από τις τριχομονάδες, ένα μαστιγοφόρο παράσιτο που προκαλεί ουρολοίμωξη και κολπίτιδα στις γυναίκες.

Άλλες δράσεις είναι η προστασία από πεπτικά νοσήματα όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα, διαρροϊκά επεισόδια, ελκώδη κολίτιδα και νόσο crohn και η θεραπεία γυναικολογικών λοιμώξεων όπως κολπίτιδες.

Οι Takemura και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν το ερευνητικό τους έργο όπου ανέδειξαν την ευεργετική δράση τους στο αδυνάτισμα, που ενδεχομένως ασκεί η χρήση του στελέχους Lactobacillus plantarum στην πρόληψη της παχυσαρκίας, μειώνοντας το μέγεθος των λιποκυττάρων. Στη συνέχεια δημοσιεύτηκε πλήθως μελετών που σχετίζουν του γαλακτοβάκιλλους με την πρόληψη της παχυσαρκίας και τη μείωση του ποσοστού λίπους.

 

Γράφει :
Νικολέτα Χατζηπαπά
Msc Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
AUTh PhD Candidate[:]