0
0

No products in the cart.

[:el]

Μπορεί η υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής να βοηθήσει στη μάχη του καρκίνου του προστάτη; Παίζει ρόλο στην πρόληψη ή και στην αντιμετώπιση του; Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο υποβάλουν άντρες που έχουν διαγνωστεί πρόσφατα με καρκίνο του προστάτη.

Ο ρόλος της διατροφής κατά του καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη (PC) είναι η τρίτη πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου στους άνδρες, η έκτη πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου στο σύνολο του πληθυσμού, η κύρια αιτία θνησιμότητας στις ΗΠΑ άνδρες, ενώ ο επιπολασμός του συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, ιδίως σε χώρες όπου οι άνδρες καταναλώνουν μια δίαιτα «δυτικού τύπου», σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο Έρευνας & το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR & WCRF). H σωστή διαιτητική θεραπεία αποτελεί τη βασικότερη, μη-επεμβατική πρόταση για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη (Prostate Cancer-PC), αλλά και την εξέλιξή του.

Πολυάριθμες επιδημιολογικές, προκλινικές και κλινικές, μελέτες υποδεικνύουν τον πιθανό ρόλο της διαιτητικής πρόσληψης στη συχνότητα εμφάνισης και εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη. Σύμφωνα με την ισχύουσα βιβλιογραφία υπάρχουν διαιτητικοί παράγοντες αλλά και διατροφικές συνήθειες που σχετίζονται με τη συχνότητα εμφάνισης και εξέλιξης του προστάτη. Παράγοντες όπως η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, η πρωτεΐνη σόγιας, τα ωμέγα-3 (ω-3) λιπαρά, το πράσινο τσάι, οι ντομάτες και τα προϊόντα ντομάτας έχουν συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου PCa ή την εξέλιξη του. Την ίδια στιγμή, η υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένου λίπους και τα υψηλότερα επίπεδα της β-καροτίνης βρέθηκε ότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο, ενώ φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει μια σχέση σχήματος «U» ανάμεσα στο φυλλικό οξύ, τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη D και την πρόσληψη ασβεστίου με τον κίνδυνο προστάτη.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι σε χώρες όπου οι άνδρες καταναλώνουν μία τυπική “δυτική” διατροφή η οποία περιέχει μια μεγάλη ποσότητα κρέατος, η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη, ιδιαίτερα του επιθετικότερου τύπου καρκίνου του προστάτη, είναι υψηλότερη από ότι στις χώρες όπου τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα είναι το πιο βασικό μέρος της διατροφή, όπως συμβαίνει στη μεσογειακή διατροφή.

Ο συνδυασμός όλων των ευεργετικών παραγόντων για τη μείωση του κινδύνου του προστάτη σε ένα υγιές διατροφικό πρότυπο μπορεί να είναι η καλύτερη διατροφική παρέμβαση. Αυτό το πρότυπο πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, να έχει μειωμένη πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων, συνολικού και κορεσμένου λίπους, και μειωμένη πρόσληψη επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος π.χ. αλλαντικών.

Παράγοντες όπως η εθνικότητα, η καταγωγή, η ηλικία, γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, επηρεάζουν τον κίνδυνο της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, ενώ σημαντική είναι και η επίπτωση της κληρονομικότητας δεδομένου ότι όσοι έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με άτομο με καρκίνο προστάτη έχουν τριπλάσια πιθανότητα εμφάνισής του.

Γνωρίζουμε ότι όταν ένας ασθενής είναι σε θεραπεία για κάποια μορφή καρκίνου, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να τρέφεται σωστά και να ακολουθεί την πιο κατάλληλη διατροφή και να παραμένει σε μια ισορροπημένη διατροφή, που είναι συχνά ιδιαίτερα δύσκολο λόγω πολλών παραγόντων. Το σώμα, σε αυτήν την κατάσταση, «υπερλειτουργεί» για την καταπολέμηση του καρκίνου, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να «επισκευάσει» τα υγιή κύτταρα που μπορεί να έχουν υποστεί βλάβη ως παρενέργεια της όποιας θεραπείας όπως είναι η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία. Την ίδια στιγμή, πολλές θεραπείες για τον καρκίνο – ιδιαίτερα η χημειοθεραπεία – έχουν παρενέργειες που επηρεάζουν αρνητικά τη δύναμη και την αντοχή και μειώνουν την όρεξή για πρόσληψη τροφής.

Διατροφικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη

Συμπεράσματα

Η μελλοντική έρευνα απαιτείται για να προσδιοριστεί η ιδανική δίαιτα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του προστάτη. Ωστόσο, αρκετοί διατροφικοί παράγοντες και ορισμένες διατροφικές συνήθειες παίζουν σίγουρα σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης και στην εξέλιξη του προστάτη.

Οι συμβουλές στους ασθενείς σχετικά με τη διατροφή για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη του προστάτη, φαίνεται να περιλαμβάνουν: αύξηση στα φρούτα και τα λαχανικά, αντικατάσταση των ραφιναρισμένων υδατανθράκων από δημητριακά ολικής αλέσεως, τη μείωση του συνολικού και κορεσμένου λίπους, τη μείωση του έντονα επεξεργασμένου κρέατος και τη μέτρια ποσότητα θερμίδων ή τη μείωση των υδατανθράκων, με πρωταρχικό στόχο την απόκτηση και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην Ε.Ο.Ε. ή στον Ουρολόγο σας.

Βιβλιογραφία

  1. Allott EH, Abern MR, Gerber L, Keto CJ, Aronson WJ, Terris MK, Kane CJ, Amling CL, Cooperberg MR, Moorman PG, Freedland SJ. Metformin does not affect risk of biochemical recurrence following radical prostatectomy: results from the SEARCH database. Prostate Cancer Prostatic Dis. 2013;16:391–397.
  2. Bosland MC, Kato I, Zeleniuch-Jacquotte A, Schmoll J, Enk Rueter E, Melamed J, Kong MX, Macias V, Kajdacsy-Balla A, Lumey LH, Xie H, Gao W, Walden P, Lepor H, Taneja SS, Randolph C, Schlicht MJ, Meserve-Watanabe H, Deaton RJ, Davies JA. Effect of soy protein isolate supplementation on biochemical recurrence of prostate cancer after radical prostatectomy: a randomized trial. JAMA. 2013;310:170–178.
  3. Catsburg C, Joshi AD, Corral R, Lewinger JP, Koo J, John EM, Ingles SA, Stern MC. Polymorphisms in carcinogen metabolism enzymes, fish intake, and risk of prostate cancer. Carcinogenesis. 2012;33:1352–1359.
  4. Center MM, Jemal A, Lortet-Tieulent J, Ward E, Ferlay J, Brawley O, Bray F. International variation in prostate cancer incidence and mortality rates. Eur Urol. 2012;61:1079–1092.
  5. Chua ME, Sio MC, Sorongon MC, Dy JS. Relationship of dietary intake of omega-3 and omega-6 fatty acids with risk of prostate cancer development: a meta-analysis of prospective studies and review of literature. Prostate Cancer. 2012;2012:826254.
  6. Darlington, G.A., Kreiger, N., Lightfoot, N., Purdham, J. & Sass-Kortsak, A. (2007) Prostate cancer risk and diet, recreational physical activity and cigarette smoking. Chronic Dis. Can. 27, 145–153.
  7. Epstein MM, Kasperzyk JL, Mucci LA, Giovannucci E, Price A, Wolk A, Hakansson N, Fall K, Andersson SO, Andren O. Dietary fatty acid intake and prostate cancer survival in Orebro County, Sweden. Am J Epidemiol. 2012;176:240–252.
  8. Freedland SJ, Mavropoulos J, Wang A, Darshan M, Demark-Wahnefried W, Aronson WJ, Cohen P, Hwang D, Peterson B, Fields T, Pizzo SV, Isaacs WB. Carbohydrate restriction, prostate cancer growth, and the insulin-like growth factor axis. Prostate. 2008;68:11–19.
  9. Galet C, Gollapudi K, Stepanian S, Byrd JB, Henning SM, Grogan T, Elashoff D, Heber D, Said J, Cohen P, Aronson WJ. Effect of a low-fat fish oil diet on proinflammatory eicosanoids and cell-cycle progression score in men undergoing radical prostatectomy. Cancer Prev Res (Phila) 2014;7:97–104.
  10. Giovannucci, E., Liu, Y., Platz, E.A., Stampfer, M.J. & Willett, W.C. (2007) Risk factors for prostate cancer incidence and progression in the health professionals follow-up study. Int. J. Cancer 121, 1571–1578.
  11. Greenwald, P. (2004) Clinical trials in cancer prevention: current results and perspectives for the future. J. Nutr. 134, 3507S–3512S.
  12. Hedelin, M., Chang, E.T., Wiklund, F., Bellocco, R., Klint, A.,Adolfsson, J., Shahedi, K., Xu, J., Adami, H.O., Gronberg, H. & Balter, K.A. (2007) Association of frequent consumption of fatty fish with prostate cancer risk is modified by COX-2 polymorphism. Int. J. Cancer 120, 398–405.
  13. Jackson MD, McFarlane-Anderson ND, Simon GA, Bennett FI, Walker SP. Urinary phytoestrogens and risk of prostate cancer in Jamaican men. Cancer Causes Control. 2010;21:2249–2257. [PubMed]
  14. Jatoi, A., Burch, P., Hillman, D., Vanyo, J.M., Dakhil, S., Nikcevich, D., Rowland, K., Morton, R., Flynn, P.J., Young, C. & Tan, W. (2007) A tomato-based, lycopene-containing intervention for androgen-independent prostate cancer: results of a Phase II study from the North Central Cancer Treatment Group. Urology 69, 289–294.
  15. Karppi J, Kurl S, Laukkanen JA, Kauhanen J. Serum beta-carotene in relation to risk of prostate cancer: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor study. Nutr Cancer. 2012;64:361–367.
  16. Kobayashi N, Barnard RJ, Said J, Hong-Gonzalez J, Corman DM, Ku M, Doan NB, Gui D, Elashoff D, Cohen P, Aronson WJ. Effect of low-fat diet on development of prostate cancer and Akt phosphorylation in the Hi-Myc transgenic mouse model. Cancer Res. 2008;68:3066–3073.
  17. Kurahashi, N., Sasazuki, S., Iwasaki, M., Inoue, M. & Tsugane, S. (2008) Green tea consumption and prostate cancer risk in Japanese men: a prospective study. Am. J. Epidemiol. 167, 71–77.
  18. Lazarevic B, Hammarstrom C, Yang J, Ramberg H, Diep LM, Karlsen SJ, Kucuk O, Saatcioglu F, Tasken KA, Svindland A. The effects of short-term genistein intervention on prostate biomarker expression in patients with localised prostate cancer before radical prostatectomy. Br J Nutr. 2012;108:2138–2147.
  19. Levine ME, Suarez JA, Brandhorst S, Balasubramanian P, Cheng CW, Madia F, Fontana L, Mirisola MG, Guevara-Aguirre J, Wan J, Passarino G, Kennedy BK, Wei M, Cohen P, Crimmins EM, Longo VD. Low protein intake is associated with a major reduction in IGF-1, cancer, and overall mortality in the 65 and younger but not older population. Cell Metab. 2014;19:407–417.
  20. Lin PH, Aronson W, Freedland SJ. Nutrition, dietary interventions and prostate cancer: the latest evidence. BMC Med. 2015 Jan 8;13:3.
  21. Masko EM, Allott EH, Freedland SJ. The relationship between nutrition and prostate cancer: is more always better? Eur Urol. 2013;63:810–820.
  22. Masko EM, Thomas JA, 2nd, Antonelli JA, Lloyd JC, Phillips TE, Poulton SH, Dewhirst MW, Pizzo SV, Freedland SJ. Low-carbohydrate diets and prostate cancer: how low is “low enough”? Cancer Prev Res (Phila) 2010;3:1124–1131.
  23. Mavropoulos JC, Isaacs WB, Pizzo SV, Freedland SJ. Is there a role for a low-carbohydrate ketogenic diet in the management of prostate cancer? Urology. 2006;68:15–18.
  24. Ohwaki K, Endo F, Kachi Y, Hattori K, Muraishi O, Nishikitani M, Yano E. Relationship between dietary factors and prostate-specific antigen in healthy men. Urol Int. 2012;89:270–274.
  25. Park SY, Murphy SP, Wilkens LR, Henderson BE, Kolonel LN. Fat and meat intake and prostate cancer risk: the multiethnic cohort study. Int J Cancer. 2007;121:1339–1345.
  26. Peters, U., Littman, A.J., Kristal, A.R., Patterson, R.E., Potter, J.D. & White, E. (2008) Vitamin E and selenium supplementation and risk of prostate cancer in the Vitamins and lifestyle (VITAL) study cohort. Cancer Causes Control 19, 75–87.
  27. Pettersson A, Kasperzyk JL, Kenfield SA, Richman EL, Chan JM, Willett WC, Stampfer MJ, Mucci LA, Giovannucci EL. Milk and dairy consumption among men with prostate cancer and risk of metastases and prostate cancer death. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2012;21:428–436.
  28. Roswall N, Larsen SB, Friis S, Outzen M, Olsen A, Christensen J, Dragsted LO, Tjonneland A. Micronutrient intake and risk of prostate cancer in a cohort of middle-aged, Danish men. Cancer Causes Control. 2013;24:1129–1135. Gilbert R, Metcalfe C, Fraser WD, Donovan J, Hamdy F, Neal DE, Lane JA, Martin RM. Associations of circulating retinol, vitamin E, and 1,25-dihydroxyvitamin D with prostate cancer diagnosis, stage, and grade. Cancer Causes Control. 2012;23:1865–1873.
  29. Travis RC, Allen NE, Appleby PN, Price A, Kaaks R, Chang-Claude J, Boeing H, Aleksandrova K, Tjonneland A, Johnsen NF, Overvad K, Ramon Quiros J, Gonzalez CA, Molina-Montes E, Sanchez MJ, Larranaga N, Castano JM, Ardanaz E, Khaw KT, Wareham N, Trichopoulou A, Karapetyan T, Rafnsson SB, Palli D, Krogh V, Tumino R, Vineis P, Bueno-de-Mesquita HB, Stattin P, Johansson M, et al. Prediagnostic concentrations of plasma genistein and prostate cancer risk in 1,605 men with prostate cancer and 1,697 matched control participants in EPIC. Cancer Causes Control. 2012;23:1163–1171.
  30. Tsilidis KK, Capothanassi D, Allen NE, Rizos EC, Lopez DS, van Veldhoven K, Sacerdote C, Ashby D, Vineis P, Tzoulaki I, Ioannidis JP. Metformin does not affect cancer risk: a cohort study in the U.K. Clinical Practice Research Datalink analyzed like an intention-to-treat trial. Diabetes Care. 2014;37:2522–2532.

    Πηγή : https://www.ygeiaprostati.gr/i-nosos/diatrofi/

[:]