[:el]
“Υπάρχουν τόσες πολλές αντικρουόμενες απόψεις για το αντηλιακό,
ειδικά για το πώς επηρεάζει την υγεία μας.”
Λοιπόν, τι πραγματικά ισχύει για το αντηλιακό;
Τη μια μέρα το διαβάζουμε πως μας βοηθά και την επόμενη μέρα μας λένε ότι είναι επιβλαβές! Πως ξέρουμε τι είναι αλήθεια? Μας λένε ότι ο ήλιος βλάπτει το δέρμα μας και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Αλλά περίμενε! Δεν μας λένε επίσης ότι πρέπει να απολαύσουμε τον ήλιο χωρίς αντηλιακό για να πάρουμε τη βιταμίνη D;
Υπάρχουν τόσες πολλές αντικρουόμενες απόψεις για το αντηλιακό, ειδικά για το πώς επηρεάζει την υγεία μας!
To καλοκαίρι έφτασε, ο μήνας των μεγάλων διακοπών είναι σχεδόν μια ανάσα!
Οι άνθρωποι έχουμε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το αντηλιακό, ειδικά όταν πρόκειται για το πρόσωπό μας.
Μήπως έτυχε να ακούστε κάποια έκφραση από τις παρακάτω στο παρελθόν;
“Βεβαιωθείτε ότι έχετε εφαρμόσει αντηλιακό πριν βγείτε από την πόρτα!”
“Μην ξεχνάτε τα αυτιά σας, το πρόσωπό σας και πάνω από τα γόνατα!”
“Σιγουρευτείτε ότι όταν ψεκάζετε δημιουργείτε μία βαριά ασπίδα ή ένα παλτό για τα παιδιά σας πριν βγούν έξω.”
“Κολυμπίσατε; Επάλειψη με αντηλιακό αμέσως μόλις βγείτε από το νερό!”
Εδώ και χρόνια, οι δερματολόγοι τονίζουν τη σημασία της χρήσης αντηλιακού ως τρόπου προστασίας του δέρματος από βλάβες που προκαλούνται από τον ήλιο, όπως: καρκίνος του δέρματος, κηλίδες του ήλιου, ρυτίδες και άλλα σημάδια πρόωρης γήρανσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ακτίνες του ήλιου μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία μας!
Αλλά αυτό που μαθαίνουμε τώρα, είναι ότι το ίδιο αντηλιακό που χρησιμοποιείται για να μας προστατεύσει από βλάβες θα μπορούσε να έχει συστατικά που μπορούν να απορροφηθούν στο δέρμα μας και στην κυκλοφορία του αίματος μας και μπορούν επίσης να συμβάλουν σε ένα πλήθος προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής ορμονών και φλεγμονή.
Αλλά μην πανικοβληθείτε!
Τα καλά νέα είναι ότι δεν περιέχουν όλα τα αντηλιακά επιβλαβή χημικά ή προκαλούν προβλήματα υγείας. Το δραστικό συστατικό στα αντηλιακά διατίθεται σε δύο μορφές: φίλτρα ιχνοστοιχείων ή χημικά φίλτρα.
Τα φίλτρα ιχνοστοιχείων είναι φυσικά και σχεδόν 100% απαλλαγμένα από ουσίες που μπορούν να δημιουργήσουν δυσμενή προβλήματα υγείας.
Αλλά όπου υπάρχει όφελος , υπάρχει και ζημιά. Ο κακός στην αντηλιακή μας ιστορία είναι…τα χημικά φίλτρα. Δυστυχώς, τα περισσότερα αντηλιακά στην αγορά περιέχουν χημικά φίλτρα, συνήθως σε διάφορους συνδυασμούς. Αναζητήστε συγκεκριμένα τα ακόλουθα συστατικά και αποφύγετε τυχόν αντηλιακό που έχει ένα ή περισσότερα από αυτά στην ετικέτα:
Οξυβενζόνη
Αβοβενζόνη
Οκτινοξάτη
Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η Ομάδα Εργασίας Περιβάλλοντος εξέτασε πάνω από 1.400 αντηλιακά και διαπίστωσε ότι μόνο το 5% από αυτούς πληρούσε τα πρότυπα ασφαλείας τους, ενώ πάνω από το 40% καταγράφηκαν ως δυνητικά συμβάλλοντας στον ίδιο τον καρκίνο του δέρματος από τον οποίο προσπαθούμε να προστατευτούμε! Αυτό συμβαίνει επειδή τόσα πολλά αντηλιακά περιλαμβάνουν αυτά τα χημικά στα προϊόντα τους.
Γιατί λοιπόν επιτρέπεται η χρήση αυτών των επιβλαβών χημικών σε αυτά τα προϊόντα;
Και πού είναι το FDA σε όλα αυτά;
Ακριβώς όπως συζητήσαμε σχετικά με κρέμες προσώπου και λοσιόν, το αντηλιακό δεν θεωρείται φάρμακο , έτσι οι εταιρείες δεν υποχρεούνται να περάσουν από αυστηρές έρευνες και δοκιμές για να αποδείξουν ότι είναι ασφαλείς. Στην πραγματικότητα, τη δεκαετία του 1970, ο FDA έβγαλε 19 κοινές αντιηλιακές χημικές ουσίες που χαρακτηρίστικαν ασφαλείς για περισσότερα από 40 χρόνια. Παρά το συντριπτικό ποσό των ερευνών και των στοιχείων από τότε, που δείχνουν πώς αυτές οι χημικές ουσίες διαταράσσουν τις ορμόνες, προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα, προκαλούν ερεθισμούς των πνευμόνων και συμβάλλουν στις αλλεργίες του δέρματος, ο FDA επιτρέπει ακόμα χαρακτηρίζονται ασφαλείς!
Η ουσία σε όλα αυτά, είναι ότι τα αντηλιακά χημικά φίλτρα είναι κακά για την υγεία μας.
Ευτυχώς για εμάς, τα αντηλιακά συστατικά των φίλτρων ιχνοστοιχείων είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά συστατικά φίλτρων ορυκτών που είναι φυσικά και ασφαλή για εφαρμογή στο δέρμα και το πρόσωπό σας και λειτουργούν πραγματικά.
Η φύση και πάλι μας προσφέρει απλόχερα τη προστασία της. Υπάρχουν μερικά συστατικά με εκπληκτικά υψηλά επίπεδα SPF:
Έλαιο κόκκινων σμέουρων (SPF 25 – 50)
Λάδι σπόρου καρότου (SPF 35 – 40)
Λάδι καρύδας (SPF 4 – 6)
Οξείδιο του ψευδαργύρου (SPF 2 – 20)
Βούτυρο καριτέ (SPF 4 – 6)
Για να βεβαιωθείτε ότι μεταβολίζετε αρκετή βιταμίνη D καθημερινά , εκτεθείτε άμεσα στον ήλιο χωρίς αντηλιακό με στόχο την κύρια έκθεση της περιοχής του λαιμού και του προσώπου για 10-18λεπτά από τις 8:30 έως 10:30 π.μ.
[:]