0
0

No products in the cart.

[:el]

Τι είναι οι εξετάσεις του θυρεοειδή;

Οι εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδή είναι μια σειρά εξετάσεων αίματος που χρησιμοποιούνται για να μετρηθεί πόσο καλά λειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας σας. Οι διαθέσιμες εξετάσεις περιλαμβάνουν τα T3, T3RU, T4 και TSH.

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στο κάτω μέρος του λαιμού σας. Είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση πολλών από τις διαδικασίες του σώματος, όπως ο μεταβολισμός , η παραγωγή ενέργειας και η διάθεση.

  • Ο θυρεοειδής παράγει δύο κύριες ορμόνες: τριϊωδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4) . Εάν ο θυρεοειδής αδένας σας δεν παράγει αρκετές από αυτές τις ορμόνες, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως αύξηση βάρουςέλλειψη ενέργειας και κατάθλιψη. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υποθυρεοειδισμός.
  • Εάν ο θυρεοειδής αδένας σας παράγει πάρα πολλές ορμόνες, μπορεί να αντιμετωπίσετε απώλεια βάρουςυψηλά επίπεδα άγχους, τρόμο και αίσθημα ύπαρξης σε υψηλά επίπεδα. Αυτό ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός.

Κατανόηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων θυρεοειδή

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θυρεοειδή T4 και TSH

Η εξέταση T4 και η εξέταση TSH είναι οι δύο πιο συνήθεις εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς. Συνήθως εκτελούνται μαζί.

thureoeidis pinakas

Υπερθυρεοειδισμός

Ένα υψηλό επίπεδο Τ4 υποδεικνύει έναν υπερδραστήριο θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμό). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν άγχος, απρογραμμάτιστη απώλεια βάρους, τρόμο και διάρροια .

 Υποθυρεοειδισμός

Όταν η παραγωγή ορμονών είναι χαμηλότερη από το φυσιολογικό, τότε λέμε ότι ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, κατάσταση γνωστή ως υποθυρεοειδισμός.

Ο υποθυρεοειδισμός συνεπάγεται ότι όλες οι λειτουργίες που επηρεάζει ο θυρεοειδής επιβραδύνονται, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα όπως κόπωση, πνευματική σύγχυση και αύξηση του βάρους λόγω της μειωμένης καύσης θερμίδων. Επιπλέον συμπτώματα χαρακτηριστικά του υποθυρεοειδισμού είναι η ξηρότητα του δέρματος, η δυσκοιλιότητα και η διαταραχή του έμμηνου κύκλου.

 

Πηγές: https://www.iprolipsi.gr/%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF/%CE%BF%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82/%CE%B8%CF%85%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B7/
https://www.onmed.gr/ygeia/story/363957/thyreoeidis-oi-fysiologikes-times-tsh-kai-t4-pinakas

[:]